Heb jij ook zo’n zin in om iemand ouderwets te knuffelen?

 

Ik had een kriebel in mijn buik en had een plan, ik ga bij de ouders van mijn beste vriendinnen een tasje aan de deur hangen met 2 bossen tulpen, wat lekkers en een kaart. Stiekem zou ik die aan de deur hangen en weggaan☺, man vet idee helemaal blij ging ik op pad, want jeetje mina wat is het toch kak om zo oud te zijn in deze tijd. Bij de laatste wilde ik net gaan, toen ik hoorde hey gij goat toch nie zo weg?? (Maar dan in het Weerts), ja lieve Leen ik dacht hang het stiekem aan oe deur. Lang verhaal kort zei ze kom ik wil je bedanken en normaal kussen en knuffelen we elkaar altijd als we elkaar zien, dat doen we nou ook want ik mis dat zo erg en geen contact is veul erger dan doodgaan.

Daar stond ik dan, de tranen rolde over mijn wangen, wat een ontzettende klotezooi is dat corona gedoe ook, onzinnig gepeupel allemaal, de 1,5 meter, geen hand schudden niet vasthouden, pffff niet gedacht dat ik een knuffel nog eens zo erg zou missen. Dus we pakken elkaar vast en staan samen te huilen, kletsen en te knuffelen, ze knijpt me bijna fijn zo blij is ze en ik stiekem ook, want deze lieverd is zo’n top wijf van dik in de 70, die nog altijd hard werkt en nog veel doet in haar eigen tuin, fietst, zwemt en alles doet om in conditie te blijven.

Ontroerd en verdrietig en dankbaar rijd ik weer naar huis en voor ik thuis ben stuurt ze me een foto met de bloemen in de vaas die ze bij de foto van haar overleden man heeft gezet, jeetje de tranen houden niet op. Wat is deze corona ellende toch ellendig en is het ergens goed voor en al die regels die nergens op slaan, ze appt me even later zo ik kan er weer effe tegen bedankt poeh dat hakt erin.

Sociale armoede

Wist je dat oude mensen dood kunnen gaan van eenzaamheid en verdriet, deze tijd waarin ze geen bezoek mogen ontvangen, geen lichamelijk contact ook niet van eigen is absurd. Zeker als ik een andere vriendin spreek die in de ouderenzorg zit en zegt bij ons op de afdeling geven we de bewoners ook een knuffel en wij hebben niet eens mondkapjes ja en de kinderen mogen niet komen huh, waar zijn we mee bezig, ouderen hebben ontzettend veel verdriet dat ze hun kinderen en kleinkinderen niet mogen zien.

Mijn dochter mocht afgelopen week ook weer naar de middelbare, apetrots was ze, zo snel mogelijk wilde ze naar school och man wat een feest, tot ze thuiskwam, mam ik moest plassen en dat mocht niet…. Mijn onderkaak viel op de grond als een cartoon, omdat ze maar drie uur op school zijn mogen ze niet plassen, hoe dan? En dan moeten ze naar school om daar een online les te gaan volgen moet niet gekker worden, het lijkt wel dat iedereen zijn gezonde verstand is verloren en ineens niet logisch meer kan nadenken, net als je ziek bent je niet bij iemand op bezoek gaat is logisch.

Mijn broek zakt letterlijk af als ik dan vervolgens meer dan 5000 mensen op de dam zie staan ( wat overigens wel goed is tegen racisme, alleen de timing is waardeloos) want hoe verkoop je dat nog aan de ouderen die niemand mogen zien, de ondernemers die het water aan de lippen hebben staan en de terrassen die matig verdienen met die ellendige 1.5 meter façade en aan mijn man die 20+ uren per dienst hebben gedraaid, geen vakantie konden opnemen en de zomervakantie nog twijfelachtig is, of hoe verkoop je het aan de gezinnen van iedereen die hun partners hebben moeten missen toen ze in het ziekenhuis lagen en als ze dan zeggen ja dat was niet de bedoeling, dan komt mijn sterrenbeeld naar boven.

Afstand en 1.5 meter is onzin en angst is fataal

Er is al zolang bekend dat die 1.5 meter onzin is en een schijn afstand (wie heeft dat trouwens ooit bedacht?) het virus is in afgesloten ruimtes tot 6 meter actief en duurt ruim 6-9 minuten voordat het beneden is. In ruimtes met luchtcirculatie is het wel akelig want dat blijft alles rondsturen, goh bleken die toch in vele bejaardentehuizen te zitten, dat is ook de reden dat er in Italië en Spanje zoveel oudere mensen zijn overleden, ja je raad het al die moesten binnen blijven in de luchtventilatie ruimtes, hoe luguber kan het zijn. De aerosols verspreiden het virus, maar als je buiten bent is het snel verdwenen en ben je dus het minst vatbaar en dus stukken veiliger dan binnen.

En de angst daar kan ik boeken over schrijven, angst maakt je weerstand zo laag, net als stress en dan ben je vatbaar voor elke kuch die langs komt.

Het effect van geen sociaal contact

In het begin vonden de kinderen het wel spannend, niet naar school, voor Bart was het een feest, voor Romy helemaal niet, want die gaat erg graag naar school. De weken vorderde en ze werd kribbiger en stiller, ze was wel aan het videobellen met vriendinnen, maar het echte miste ze. Een paar weken terug, kwam haar beste vriendin en man ze hebben de hele dag gekletst, gelachen en plezier gehad en weet je ik had een hele andere dochter, mama zei ze dit is zo fijn, dat had ik echt nodig, het doet iets met mijn lijf en mijn hoofd en dat klopt. Je endorfine wordt laag wat je een neerslachtig gevoel kan geven. Door dat tekort gaat je lichaam dus ook een verkeerde eetprikkel geven met name in zoet en vet en als dat lang bestaat wil je steeds meer van de verkeerde dingen eten en word je neerslachtig.

 

Het zogenaamde geluks hormoon endorfine stijgt snel als je blij bent en je gelukkig voelt, net als dat ze veel stress hebt je veel cortisol gaat aanmaken en je lichaam en geest gaat haperen, dat is er wat gebeurt als je dus geen sociaal contact hebt, niet mag groeten met een handdruk, niet mag knuffelen etc.

 

Het effect van endorfine is ook dat het pijnstillend werkt en minder gevoelig voor pijn EN het werkt weerstand verhogend en vermindert angst, laten dat nu net alle ingrediënten zijn die we nu erg veel kunnen gebruiken en echt nodig hebben! Endorfine is een middel wat perfect werkt tegen stress en voorkomt dus dat cortisol wordt aangemaakt. Heb je nu te langdurig stress dan maakt je lichaam dus ook veel minder endorfine aan, waardoor je op een gegeven moment de stress niet meer aan kunt. Je raakt dan vervolgens ontevreden over je resultaten en de dingen die je doet, hierdoor ga je nog harder werken, de druk van alles moeten (werken, huishouden, lesgeven, ouders, partner, kids etc. etc.) door nog meer stress nog meer cortisol en dan is de cirkel rond en je batterij raakt leeg…… dus wat dan? Door de leegloop van je batterij, is je weerstand laag, ga je slechter slapen en je rent af op een down gevoel en nog erger als je niet ingrijpt een burn out en dat moeten we voorkomen.

De oplossing:

Leuke dingen doen, lachen, ontspannen, goed slapen, wandelen, gezond eten, water drinken, stress reduceren en sporten. Door te sporten belast jij je lichaam waardoor je een prikkel naar de hersens stuurt en dat zorgt voor endorfine productie, wel minstens 12 minuten intensief sporten anders gebeurt er niks. Ook naar buiten gaan is effectief, fiets wandel of neem een terrasje (gelukkig zijn ze weer open) de zon doet ook wonderen. Lach of huil, beide zorgen voor een endorfine prikkel en huilen lucht op. Ook een potje s*x doet wonderen een massage of een meditatie zetten de endorfine fabriek ook aan.

Dus blijf in beweging, weet hoe je lichaam werkt en neem een glas water als je trek in zoet en vet hebt, dan kan je daarna een lekkere omelet of fruit of groente smoothie eten waardoor je geluks hormoon stijgt omdat je niet in je eigen valkuil bent gestapt. En juist door weer lekker in contact te zijn ben je ook weer meer in contact met jezelf.

Dus zing, vecht (sport), huil, bid(mediteer) werk (aan jezelf) en bewonder (jezelf) liedje Ramses Shaffy

 

Ik hoop dat je hier weer mee aan de slag kan en probeer het eens uit, wil je me laten weten of het je heeft geholpen?

Voor nu een heerlijk weekend

Gezonde groeten,

Linda